torsdag 15. august 2013

Kapittel 3: HELSE!

Helsepolitikk er utrolig viktig - det berører oss alle, og ofte i en sårbar situasjon. Derfor er jeg utrolig glad for å her kunne presentere kortversjonen av helse-kapittelet i Høyres stortingsprogram 2013-2017.

Det er et offentlig ansvar å sikre gode helse- og omsorgstjenester for alle. Nødvendige helsetjenester må sikres - når pasienten har behov for det. Høyre ønsker at flest mulig helsetjenester skal leveres så nær brukeren som mulig.

Selv om vi i all hovedsak har et godt helsevesen i dag, er det mange som ikke får nødvendig hjelp - og det er ofte de som har størst behov for hjelp.

Verken rusavhengie eller personer med psykiske helseplager får i dag god nok hjelp. Langt i fra god nok hjelp! Tilbudet om rusbehandling, omsorg, lavterskel helsetilbud og ettervern så styrkes kraftig, og det må innføres en sømløs overgang fra avrusning til rehabilitering. I dag overlates altfor mange til seg selv når de skrives ut fra rusklinikker. Det vet vi gjør situasjonen deres unødvendig vanskelig, og mange faller da tilbake til rusen.

Høyre ønsker forøvrig et fortsatt forbud mot besittelse og bruk av narkotika.

Også for mennesker med psykiske helseplager må det kommunale bo-, behandlings- og oppfølgingstilbudet styrkes. Barne- og ungdomspsykiatrien må også bygges ut, det er viktig å fange opp disse utfordringene tidlig. Det tverrfaglige samarbeidet og ettervernet på tvers av rusbehandling og psykisk helsevern må få fokus slik at man sikrer et helhetlig tilbud til store grupper med sammensatte lidelser.

Også kreftpasienter opplever at det tar for lang tid både å få diagnosen, og å få behandling.

Enkle inngrep er det også mange som står i kø for å få gjennomført, til belastning for både den det gjelder og arbeidsgiver.

Helse- og omsorgstjenesten i kommunene (primærhelsetjenesten) må styrkes. Det vil gi pasientene et bedre tilbud med mindre reiseavstand, økt kvalitet på behandling og sikkerhet for at ressursene blir brukt tidlig for å forebygge en forverring i sykdomsutviklingen.

Det må også bygges ut et allmennpsykologtilbud i kommunene.

Høyre ønsker en nasjonal minimumsstandard for hva ulike typer sykehus skal inneholde av tilbud og kompetanse - og også innen helsevesenet må byråkrati og rapportering reduseres. Høyre ønsker også å legge ned de regionale helseforetakene og erstatte dem med en bedre nasjonal styring av helsepolitikken.

For å sikre både pasienters og pårørendes rettigheter må det opprettes en form for "havarikommisjon", og alle sykehus må kvalitetssertifiseres.

Generelt folkehelsearbeid må også ha fokus - og implementeres i alle andre områder. Det må legges til rette for økt fysisk aktivitet i befolkningen, vi må ha mer fysisk aktivitet i skolen og vi må stimulere til og informere om et sunnere kosthold.

Økende levealder og også flere unge som har behov for pleie og omsorg krever økt kapasitet og kvalitet i pleie- og omsorgssektoren. Høyre ønsker å legge til rette for at alle skal kunne bo hjemme så lenge de ønsker, og kunne være selvhjulpne i hverdagen. For de som ikke kan bo hjemme må det sikres nok sykehjemsplasser/bofelleskap slik at alle kan være trygge på at de får hjelp når de har behov for det.

I år går TV-aksjonen til Nasjonalforeningen for folkehelse sitt arbeid for demens. Da er det gledelig å kunne informere om at Høyre har programfestet å styrke tilbudet til demente både hjemme og på institusjon, og også styrke forskningen på demens. Det må også etableres flere kompetansesentre og dagsentre for demente.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar