torsdag 15. august 2013

Kapittel 2: Utdanning og kultur

Kunnskap i skolen er en av Høyres hovedsaker!

I dag er det alt for mange elever som går ut av grunnskolen uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig. Dette vil naturligvis hemme dem i det videre liv, og redusere deres mulighet i arbeidslivet.

Det viktigste for elevenes læring mener Høyre er gode lærere. Derfor ønsker vi å satse på etter- og videreutdanning av lærere fremfor gratis frukt og kulturskoletime i SFO. For oss er det viktig å starte i rett ende – med det viktigste først.

Vårt mål er at alle elevene skal møte sin ”drømmelærer” når de begynner på skolen, som er satt i stand til å gi barna den beste forutsetningen for lærdom. Noe vi også vet er et grunnleggende og iboende ønske også hos lærerne. Da må vi også forenkle og redusere omfanget av unødvendig byråkrati og rapporteringskrav.

Høyre ønsker også å avvikle ordningen med egen karakter og eksamen i sidemål både i ungdomsskolen og den videregående skolen..

Høyres mål er at den offentlige skolen skal bli så god at den skaper muligheter for alle.

For å nå vårt mål om at 90 % av elevene skal fullføre og bestå en videregående opplæring er lærdommen i grunnskolen helt avgjørende. Men også den videregående skolen må evalueres og forbedres. Det er et urovekkende høyt frafall på flere av de yrkesfaglige linjene noe som svekker vår mulighet til å få utdannet tilstrekkelig med fagarbeidere. Særlig stort er frafallet blant de elevene som ikke får lærlingplass – derfor vil Høyre øke lærlingtilskuddet.

Alternative opplæringsløp må også innføres, som for eksempel opplæringsprogrammer i bedrift og å styrke muligheten for at elevene kan veksle mellom opplæring i skole og bedrift under hele opplæringsløpet.

Norge har et rikt og variert kulturliv, og vi må verdsette og ivareta. Vi må legge til rette for økt entreprenørskap og innovasjon i kulturlivet, og vi må redusere søknadsbyråkratiet i kultursektoren. Det er også viktig å sikre et desentralisert kulturliv og styrke fagmiljøene også utenfor Oslo.

Høyre ser også verdien av å opprettholde en sterk norsk filmproduksjon, og å styrke regionale filmfond og sentre.

Idrett og frivillighet er andre områder som henger høyt hos Høyre – og må få et sterkere fokus. Idrett og fysisk aktivitet har stor betydning for folkehelsen, og Høyre vil satse mer på bygging av idrettsanlegg over hele landet.

Vår egen kulturarv er også viktig å hegne om. Kunnskap om og opplevelse av vår egen kulturarv styrker identitetsfølelsen og gir samfunnsmessig tilhørighet. Vi må også stimulere til vern gjennom bruk av kulturarven, gjerne med ny og alternativ virksomhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar