torsdag 23. juni 2011

Sak 46/11 Foreløpige budsjettrammer 2012

 Sak 46/11 Foreløpige budsjettrammer 2012
Forslag fra Alta Høyre:
1. Alta kommune gjennomfører en omstilling i prioritert rekkefølge:
     a) Antall virksomheter i Alta kommune reduserer fra 77 til maks 30. Maks potensial for effektiviseringsgevinst av administrativt nivå i virksomhetene vurderes til ca 20 årsverk (fra 120 årsverk til 100 årsverk).  I forbindelse med struktureringen må Alta kommune sikre at det er nok merkantil ressurs i den enkelte virksomhet, slik at ledere kan fungere som ledere.  Rådmannen må konkret utrede muligheter som et sykehjem i Alta (felles ledelse, ulike lokaliteter), antall skole reduseres til 6-9 skoler i Alta (felles ledelse, ulike lokaliteter), en kulturvirksomhet bestående av bibliotek, kultursal, huset, kulturskolen og kulturadministrasjon på rådhuset, en virksomhet for hjemmebaserte tjenester,  antall kommunale barnehager reduseres til 3-6  (felles ledelse, ulike lokaliteter) osv . Noen virksomheter vurderes utskilt i aksjeselskaper/kommunale foretak (renhold, kjøkkendrift, støttefunksjoner legedrift etc).  Potensiale for innsparing 10-12 millioner kroner.
   b) Byråkratiet slankes og reduseres med ca 10 %. Administrasjon utover den enkelte virksomhet fordeles mellom rådmannsnivå og virksomhetene.  En stor satsning på teknologi legger til rette for smartere måter å jobbe på og direkte integrering i måte å jobbe på (administrasjon av turnuser, timelister, papirløse møter etc.). Maks potensial for effektiviseringsgevinst i byråkratiet vurderes til ca 12 årsverk (i dag ca 120 årsverk). Potensiell innsparing vurderes til  6-8 millioner kroner.
 c) Større virksomheter gir potensiale for mer effektiv drift av tjenestetilbudet i Alta kommune. Her må rådmannen utrede tiltak som bygging av et stort sykehjem i Alta, sanering og bygging av nye skoler etc. Potensialet for innsparing må fremkomme av utredningene. Bare på sykehjemsdriften vurderes innsparingspotensialet til ca 7 millioner kroner.
 d) Alta kommune må optimalisere driften av alle støttefunksjoner i kommunen. Rådmannen må utrede og legge til rette for innsparinger på disse områdene.  Kjøkkendrift bes prioritert i første omgang. Potensialet for innsparing må fremkomme av utredningene.
 e) Først når kommunen har tatt ut effektiviseringspotensialet i byråkrati, virksomhetsstruktur, optimal drift av virksomhetene og kostnadseffektive løsninger på støttefunksjoner vil kommunen vurdere å kutte i tjenestetilbudet til innbyggerne. 

2. Alta Kommune må utrede strukturelle endringer innenfor barn- og ungesektoren. Rådmannen bes om å innhente eksterne utredninger for å vurdere om skolen i Alta er organisert på en optimal måte. Her må lokalisering av skoler, organisering av ledelse og pedagogisk drift vurderes nøye.  Dette arbeidet må inkludere både ansatte og brukere.  Dette er nødvendige tiltak for å kunne vurdere fornuftige endringer av skolestrukturen.
Følgende kortsiktige tiltak vedtas nå:
- Skolefruktordningen tas bort neste skoleår (1,3 millioner kroner).
- Tilskudd klasseturer tas bort (50 000 kroner).
- Tilskudd Øytun Folkehøgskole tas bort (100 000 kroner).
- Endre vedtektene slik at SFO-plass tildeles for et helt skoleår (500 000 kroner).
- Alta Kommune anser opplæring i samisk språk som et viktig tiltak. I vår økonomiske situasjon søker vi Sametinget om midler for å kunne opprettholde tilbudet som gis i dag (2 millioner kroner).
- Avvikle den kommunale vikartjenesten (2 millioner kroner).
- Avvikle det kommunale nærværsteamet (2 millioner kroner).
- Legge ned kommunal kantine på Rådhuset (500 000 kroner).
- Pensjonsavtaler for politikere i tråd med andre ansatte (400 000 kroner).
- Si opp abonnementsordninger Altaposten/Kommunal rapport (300 000 kroner).
- Redusere trykkerikostnader (500 000 kroner).
Effekten av overnevnte tiltak er 10 millioner kroner.

3. Alta Kommune ønsker ikke å redusere antall sykehjemsplasser. Ingen sykehjem legges ned før alternative løsninger er på plass. De øvrige tiltak i rådmannens utredninger gjennomføres. Rådmannen bes umiddelbart iverksette en utredning av bygging av et stort sykehjem i Alta kommune for å kunne opprettholde antall sykehjemsplasser gjennom effektiv drift (pkt 1c). 

4. Omstilling og reduksjoner innenfor Kultursektoren i henhold til saksutredningen og sektorleders anbefalinger (700 000 kroner).
I tillegg ber kommunestyret om at det etableres en kulturvirksomhet i Alta kommune. Kultursalen, biblioteket, Huset, kulturskolen og kulturadministrasjonen på rådhuset blir slått sammen.  Felles ledelse og økt fokus på mer inntekter fra tilbudene skal gi 1,5 millioner i lavere nettokostnad kommunen.

5. Omstilling og reduksjoner innenfor Drift- og utbyggingssektoren i henhold til saksutredningen og sektorleders anbefalinger (4 millioner kroner).

6. Øvrige tiltak
Kommunestyret ber administrasjonen legge fram sak om salg av kommunens aksjer i parkeringshuset
Kommunestyret ber kontrollutvalget gjennomgå kommunes rutiner på innhenting av refusjoner.
Kommunestyret ønsker en gjennomgang av regelverket på byggesaksbehandlingen for å se om noe kan forenkles slik at ressurser frigjøres.
Alta Kommune opphever vikarstoppen på skoler og sykehjem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar