tirsdag 19. juli 2011

Paneldebatt med tema "Den vanskelig arbeidsgiverrollen"

I slutten av juni var alle fylkets 1. kandidater invitert til en paneldebatt på Studenthuset City i Alta i regi av fagforeningen Parat. Temaet var "Den vanskelige arbeidsgiverrollen", og målsettingen var å få politisk fokus på vår rolle som arbeidsgiver. Vi fikk 4 minutter hver til en innledning før debatten startet, og her kan dere lese min:

Den vanskelige arbeidsgiverrollen – dette er viktig for Høyre.
Høyres hovedmålsetning er å bevare velferden også for fremtiden. En av betingelsene for dette er å føre en god arbeidsgiverpolitikk. Det er gjennom våre ansatte vi makter å gi en god tjeneste. Vi ønsker å sikre offentlig sektor som en spennende og kompetent arbeidsplass.
Høyre mener at det offentlige har ansvar for tjenestetilbudet til innbyggerne, men at også private kan være leverandører på vegne av det offentlige.
Høyre ønsker et variert og lønnsomt næringsliv som trygger velferden og gir sikre og interessante jobber. For Høyre er målet at alle som ønsker å arbeide, skal få anledning til det. Arbeid er grunnlaget for velferd, trygghet og selvstendighet. Vi vil derfor føre en politikk som trygger arbeidsplassene og som gjør det lettere å skape nye arbeidsplasser. Selv om det på lang sikt og i enkelte sektorer vil være behov for arbeidskraft, vil arbeidsledighet i perioder også være et problem.
For å imøtekomme behovet for arbeidskraft i viktige offentlige sektorer, blant annet innen helse, ønsker Høyre å ta i bruk mer fleksibel turnus, der de ansatte selv ønsker det. Dagens arbeidstidsordninger fører ofte til større bruk av deltidsstillinger enn ønskelig, noe som bidrar til at blant annet pleie- og omsorgssektoren blir en mindre attraktiv arbeidsplass. Mange deltidsstillinger fylles i dag opp av ufaglærte, som kan svekke kvaliteten på de tjenestene som skal leveres. Dagens turnusregler gjør også at det er vanskelig for lederne å få turnusen til å gå opp fra uke til uke. Sammen med høyt sykefravær gjør det at mye av tiden går til å innkalle ekstravakter og vikarer.

For og både skape bedre velferdstjenester og samtidig styrke arbeidstakernes arbeidsvilkår og redusert sykefraværet, har flere kommuner hatt forsøksordninger med bruk av såkalt alternativ turnus innenfor visse omsorgstilbud. Disse forsøkene er utarbeidet i samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, med fastsatt evaluering underveis. Alle forsøkene har gitt positive resultater. Det har bidratt at brukerne har hatt færre å forholde seg til, det har bidratt til flere heltidsstillinger, mindre uønsket deltid, betydelig nedgang i sykefravær og lederne har fått mer tid til å drive faglig oppfølging av sine ansatte.
I dag må lokale ønsker om alternative turnuser godkjennes av den sentrale fagforeningen. Høyre vil endre loven slik at alternative turnuser forhandles frem mellom lokalt ansatte/tillitsvalgte og arbeidsgiver. Eksemplet vi ser i Syd-Varanger gruve hvor de som bor i Kirkenes nektes å jobbe den turnusen de ønsker, men utenbygdsboende tillates det, er for meg et skrekkens eksempel på hva som kan skje når man ikke lytter til de ansatte – men overkjører de i fra Oslo.
Å holde kontroll på kommuneøkonomien er et viktig middel for å kunne drive god arbeidsgiverpolitikk. Når man ser eksempler på kommuner som må drive innsparing ved å innføre innkjøpsstopp, ansettelsesstopp og vikarstopp – så er det et svik mot arbeidstakerne. Det fører til en arbeidshverdag for de som blir igjen som ikke er holdbar.
Så ønsker jeg til slutt å presisere at jeg mener retten til å være uorganisert må være like sterk som retten til å være organisert.
Både Parat og andre fagforeninger ønskes alt godt i kampen for å ivareta sine medlemmers lønn, arbeidstid, helse, miljø og sikkerhet – og arbeidstidsordninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar