mandag 11. juli 2011

Kostnadseffektiv drift av kommunale tjenester

Etter Altapostenes artikkel om NHO Service sin rapport om mulige besparelser på kommunal drift har det kommet en del kritikk, både mot NHO og mot meg. Jeg vil nøye meg med å ta for meg de innspill og bevisste feiltolkninger som er gjort vedrørende min kommentar til rapporten. I hovedsak rettes dette innlegget til redaktøren i Altaposten (lederartikkel), Torfinn Reginiussen i AP og Bjørg Tapio i Fagforbundet.
Redaktøren hevder jeg ikke har en kritisk tilnærming til rapporten. Det er i beste fall en omskriving at mine uttalelser. Jeg mener at en slik rapport bør tas på alvor i den forstand at man går nærmere inn i tallene, og søker å finne svar på hvordan Alta Kommune kan drifte sine tjenester på en mer hensiktsmessig måte. Når rapporten anslår et innsparingspotensial på 90 millioner og jeg da tar utgangspunkt i halvparten, så er vel neppe det å sluke tallene rått.
Når Torfinn Reginiussen ønsker at jeg skal be rådmannen om unnskylding for at jeg tilkjennegir den informasjon jeg har fått så er det kanskje på sin plass å minne om at rådmannens tidligere anbefalinger har blitt neglisjert av AP, og således er det AP som har satt rådmannen og hans stab i en slik situasjon som vi er i nå: kutt i arbeidskraft, nedlegging av skoler og fjerning av sykehjemsplasser. Kanskje AP bør beklage dette?
Fagforbundet har vært merkelig stille angående arbeidssituasjonen til de kommunalt ansatte når det ble innført vikarstopp i kommunen. De kommunalt ansattes helse blir satt under sterkt press når bemanningen blir redusert på grunn av sykdom, og det er noe Alta Høyre har satt fokus på men ikke blitt hørt. At Fagforbundet nå ved Bjørg Tapio i tillegg velger å spre negativt budskap om våre private bedrifter er et hån mot en rekke seriøse, dyktige bedriftseiere i vår kommune. Dersom Alta Kommune ikke hadde hatt entreprenører og andre aktører i næringslivet som hadde turt å satse, så ville vi ikke vært der vi er i dag med vekst, utvikling og økning i folketallet. Det står stor respekt av det private næringslivet i kommunen, og de ansatte tror jeg er glad for at disse finnes. Fagforbundets og Aps uttalelser om at våre private aktører angivelig driver rovdrift på sine ansatte og setter deres lønn og arbeidsforhold under sterkt press tar jeg sterkt avstand fra.
Hverken Alta Høyre eller jeg ønsker å drive med egenmarkering. Vi ønsker å synliggjøre at det finnes alternativer til nedlegging av skoler og sykehjem. Da må det finnes vilje til å se på andre løsninger eller muligheter for endret kommunal drift, og den viljen har Høyre. Hvilke tiltak som skal gjøres, og når de skal gjennomføres, vil bare en videre utredning kunne gi svar på. Men da må man ikke bare avfeie dette uten å gå inn i tallene. Alta Høyres forslag om å se på utskillelse i aksjeselskap/kommunale foretak av enkelte virksomheter som renhold, kjøkkendrift etc. ble avvist av flertallet i kommunestyret. Det sier meg at viljen er totalt fraværende hos dagens flertallsregime. Der finnes tydeligvis bare vilje til å være negativ til alle konstruktive innspill og forslag. Slik kan vi ikke fortsette i Alta Kommune.
Jeg som politiker har ikke alle svarene. Det jeg ber om er at man forvalter kommunens midler på en best mulig måte, slik at våre innbyggere får et godt tjenestetilbud. Det betyr blant annet at man innhenter tilstrekkelig med informasjon og erfaringsutveksling med andre aktører slik at man kan få et best mulig tilbud til flest mulig. Det er vårt ansvar som politikere.
Laila Davidsen, Alta Høyre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar