tirsdag 8. mars 2011

Prioriterer vi bort fremtiden?

I en kommune med økonomiske vansker vil noen bli skadelidende. Når politisk ledelse har brukt mere penger enn hva man får inn, da må til slutt sparekniven frem. I Altas tilfelle går det nå ut over bl.a. elevene i grunnskolen.

Alta Kommune har nylig behandlet en tilstandsrapport over grunnskolene i Alta. Vår kommune lå på gjennomsnittet (eller litt under) både på lærertetthet og på score på de nasjonale prøver. Det var et sterkt ønske av kommunestyret å øke elevenes kunnskapsgrad - og komme oss på øverste halvdel av skalaen.

Samtidig har kommunen innført vikarstopp og innkjøpsstopp i skolene. Hva fører det til? Jo - når en lærer blir syk må kollegaene steppe inn og jobbe dobbelt. Dersom dette skjer over lang tid vil slitasjen bli stor, og flere lærere blir sykemeldte. Det er en negativ spiral vi nå er i ferd med å vikle oss inn i. Og våre elever blir skadelidende. De får ikke den undervisning de behøver og har krav på. De får ikke den oppfølging de behøver og har krav på. De får ikke den gode skolehverdagen de behøver og har krav på.

Da er det et paradoks at Alta Kommune påberoper seg å satse på barn og unge, og på en god skole. En god skole kommer ikke av seg selv. En god skole er avhengig av friske og motiverte lærere, tilstrekkelig antall lærere, godt læringsmiljø og oppdatert læringsmateriell. Dagens elever er fremtiden vår, og de er vi nå i ferd med å svikte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar